El passat dissabte dia 11 de juliol del 2015, Vilafranca del Penedès va acollir la XIV Trobada Nacional de Falcons, acte destacat emmarcat dins dels actes de la capitalitat cultural de la vila d’aquest 2015. En la que es van donar cita totes les colles actuals de falcons: Llorenç del Penedès, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, Piera, Barcelona, Castellcir, Malla, Riberal, Vallbona d’Anoia, Capellades i Vilanova d’Espoia. I essent la colla local, els Falcons de Vilafranca els amfitrions del gran esdeveniment.

La jornada es va iniciar a les 17h on davant dels monument als Falcons, lloc emblemàtic per la formació vilafranquina i pel mon dels Falcons en general, donat que és el primer i per ara únic monument dedicat a aquesta disciplina, on es van congregar totes les colles per fer una foto de família. Cal destacar que la varietat de colors de faixa que diferencien les diferents formacions dibuixava un mosaic de colors improvisat però amb un element comú destacat, la típica vestimenta blanca falconera.

Tot seguir les diferents formacions van iniciar el curt cercavila que passant per la Rambla, carrer de la Cort i Plaça de la Vila, on s’oferí la gran actuació conjunta. Tot i el curt cercavila, es va poder gaudir d’una gran varietat de figures dels Falcons, la rapidesa i agilitat en l’execució de les mateixes ajuda que sigui us espectacle molt agraït pels sentits. L’ordre dels participants, acostumats a ser per antiguitat, de més antigues a més noves, enguany a proposta de la pròpia Federació nacional va ser aleatori i va ser el següent: Barcelona, Llorenç, Riberal, Vilanova d’Espoia, Castellcir, Piera, Vallbona d’Anoia, Vilanova i la Geltrú, Capellades, Malla i Vilafranca.

La cercavila va finalitzar a la Plaça de la Vila on es va donar inici a l’actuació de totes les colles que van oferir les seves construccions al nombrós públic present. Essent una exhibició de màxims per a gairebé totes les colles. Aquesta actuació es va desenvolupar en format de rondes per tal d’agilitzar l’acte i que no acabés essent avorrit, per això les colles van actuar en grups de 3 o 4 fent tres rondes, la tercera improvisada per la rapidesa amb la que es van executar les rondes, i per acabar es van planificar una ronda final en la que totes les colles van executar alhora l’Escala (o Capdil), que és una de les figures més representatives dels Falcons, demostrant així que tot i la diversitat del mon falconer, hi ha trets que son homogenis i que els identifica com a disciplina. Cal dir que la imatge de les diferents escales alçades simultàniament és una de les imatges millor aconseguida d’aquesta trobada, on es van veure Escales de 7, 8, 9 i 10 pisos.

Cal dir que aquest format d’actuació va ser molt ben valorat pel públic i les colles assistents, donat que en poca estona es va poder gaudir d’una gran diversitat de figures.

Al acabar l’actuació, el saló de plens es va obrir i les autoritats locals van rebre als presidents de totes les colles, agraint-los la seva presència, així com el gran esforç organitzatiu dels Falcons de Vilafranca. Aprofitant aquest acte institucional, president dels Falcons de Vilafranca va fer entrega als representants polítics de la vila, un record commemoratiu de la jornada per tot el suport institucional rebut i pel suport de la Capitalitat cultural que ha fet possible aquesta trobada.

Un cop acabat novament es van dirigir a la Plaça de la Vila on es va fer entrega a totes les colles del record commemoratiu.

Acabat aquest acte amb l’acompanyament de la formació Ministrers de Vilafranca, tots els assistents van iniciar el camí cap a l’escola Sant Ramon, on els amfitrions van oferir un sopar de germanor als falcons de totes les colles i col·laboradors que sense ells no hagués estat possible.

Però la jornada festiva no finalitzava amb el sopar donat que al punt de les 24h es donava inici al concert de cloenda, que organitzat conjuntament amb l’associació de veïns del barri Molí d’en Rovira, aprofitant la festa d’aquest va servir per, cloure la jornada, oferint en concert a la formació penedesenca Miaú i finalitzant amb la gresca de la Dj. Neus Gonzàlez. Però encara hi va haver un últim cartutx, era una festa preparada expressament en motiu de la trobada, a la discoteca Arcs de Vilafranca que va aglutinar els mes festers de totes les colles.

A Continuació es pot veure un quadre resum de les figures que es van fer en tota la trobada:

FALCONS DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

– Cercavila: 1 Piràmide de 4 + 2 de 3, 6 pilars de 3 girats, Caleixons de 2 puntes, Dobles clatells + 2 munyeques, Tripou de 9, 4-3-2.

– Entrada a Plaça: 15 conjunts de 2 caminant

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Conjunts de 2, (2ªRonda): Conjunts de 3, (3ªRonda): 4-3-2-1 + 3 pous escapçats, (Ronda conjunta): l’Escala de 7 (Capdil 7X8).

FALCONS DE VILAFRANCA

– Cercavila: Escala de 9, Pira 5X5 (11), Pilar de 5 aixecat per sota, 3 de 6 amb agulla. Pilars de 3 caminant, Ventall Gros (4 pisos).

– Entrada a Plaça: Pilar de 4 caminant

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Pira 6X6 (13), (2ªRonda): Piràmide drets de 5, (3ªRonda): 2 torretes simultànies, (Ronda conjunta): Escala de 10 (Capdil 10X11)

FALCONS DE VILANOVA I LA GELTRÚ

– Cercavila: Pira 11 (5X5), Tres obert amb 2 vols de 3, Capdil 8X9 (Escala de 8), Pilar de 4 aixecat per sota, 2 tripires simultaneas de 8, 4 pilars de 3, Mon falconer.

– Entrada a Plaça: 4 pilars de 3 caminant.

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Focking 9 puntes amb 2 triangles i 1 pilar de 3, (2ªRonda): Tripira de 9 amb pilar de 4, (3ªRonda): Pira de 10 aixecada per sota, (Ronda conjunta): Capdil 9×10 (Escala de 9).

FALCONS DE PIERA

– Cercavila: Presentació de la canalla, Vano d’avions, La flor, Mitges llunes, Figueretes simultànies,

– Entrada a Plaça: Tancs amb pilar + roda entrant a plaça.

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Les Planxes, (2ªRonda): Con amb pilar, (3ªRonda): La Sardana, (Ronda conjunta): Mont dels falcons.

FALCONS DE BARCELONA

– Cercavila: Serra amb 2 pilars de 3, 2 pires 5X4 (10), Escala caminada, 4 planxes + dos ventiladors, 1 Vol de 4 + 2 vols de 3 coronats, 2 piràmides de 4 + 3 piràmides de 3, Avet de 8 + 2 miniavets.

– Entrada a Plaça: Quatre Pilas de 3

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): 1 Vol de 5,+ 2 vols de 3 + 2 vols de 2 coronats, (2ªRonda): pira 5X5 + 2 pires 3X2, (3ªRonda):?,  (Ronda conjunta): Escala de 9 (Capdil 9X10).

FALCONS DE CASTELLCIR

– Cercavila: Vols de 3 i de 4, Escala caminant, Avet, Estrella, Font de malla doble, Rellotge, La melée, Les Quàdrigues i la flor.

– Entrada a Plaça: ?

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): L’estrella, (2ªRonda): La melée, (3ªRonda): La font, (Ronda conjunta): L’escala caminant.

FALCONS DE MALLA

– Cercavila: Pilars de 2 i de 3 caminats, Serra de 7 puntes, 1 vol de falcons de 4 + dos vols simples, Font quatriple amb ventiladors, Doble torreta de falcons amb pilar de 3, 2 castellons de 3 + 2 castellons de 2.

– Entrada a Plaça: ?

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): rellotge amb pilar de 4 net i dos pilars de 2, (2ªRonda): Pira de 9 (4X4), (3ªRonda): Pilars de 3 aixecats per sota + 2 pilars de 2, (Ronda conjunta): Escala de 7 (Capdil 7X8).

FALCONS DEL RIBERAL

– Cercavila: ?

– Entrada a Plaça: ?

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Serra amb un pilar de 3 al mig, (2ªRonda): Vol de 4 + 4 vols de 3, (3ªRonda): Pilar de 4 aixecat per sota, (Ronda conjunta): Escala de 7 (Capdil 7X8).

FALCONS DE VALLBONA D’ANOIA

– Cercavila: Serra de 5 puntes, Escala de 5 caminada, 2 Ventalls + 2 ventiladors, Pira 4X4 (9), Avet , Pilar de 2 caminats.

– Entrada a Plaça: 2 quadrigues i pilars caminant.

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Masia + 2 espelmes, (2ªRonda): La Sardana, (3ªRonda): Serra de 5 puntes, (Ronda conjunta): Escala de 6 (Capdil 6X7)

FALCONS DE CAPELLADES

– Cercavila: Serra 6 puntes amb 2 pilars de 3, Tripira 4×4, Pilar de 4 dones, 2 Lleons

– Entrada a Plaça: 4 Pilars de 3 i 6 de 2.

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): Serra de 6 puntes amb 2 pilars de 3, (2ªRonda): 2 Vols de 4 + 1 de 3 coronat, (3ªRonda): Pira de 10 (5X4) amb 2 pires de 5 (3X2), (Ronda conjunta): Escala de 8 (Capdil 8X9).

FALCONS DE VILANOVA D’ESPOIA

– Cercavila: La moreta, La sardana, La presentació de colla, Pira de 9 (4X4), 1 avio de 4, 2 avions de 3, Avet, Pilars caminats.

– Entrada a Plaça: ?

– Actuació Conjunta: (1ªRonda): l’Espoienca, (2ªRonda): Tripira 4X3 amb pilar de 3 xulo, (3ªRonda): Pilar de 4 xulo dreta i Ezquerra, (Ronda conjunta): 2 Escales de 5 obertes.